Διατήρηση αποτελέσματος

Συγκράτηση αποτελέσματος μετά την ορθοδοντική θεραπεία

 

Η ορθοδοντική μας εξασφαλίζει ένα υπέροχο χαμόγελο που θέλουμε να διατηρήσουμε μια ολόκληρη ζωή. Τα δόντια συγκρατούνται μέσα στο οστό των γνάθων με τις ίνες του περιοδοντίου, οι οποίες διατείνονται σημαντικά από τις μετακινήσεις των δοντιών κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής και έχουν μια τάση επαναφοράς μετά το τέλος της θεραπείας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα δόντια θα γυρίσουν στην αρχική τους κατάσταση, αλλά δε θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ούτε μια μικρή αλλαγή στο νέο υπέροχο χαμόγελό μας! Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε συγκρατητικά αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας.

Μέθοδοι συγκράτησης είναι η ακινητοποίηση (ένα λεπτό σύρμα κολλημένο στην εσωτερική επιφάνεια των προσθίων δοντιών που δε φαίνεται καθόλου και δεν εμποδίζει στην ομιλία και τη μάσηση) και κινητά μηχανήματα όπως είναι οι νάρθηκες συγκράτησης και τα μασελάκια.

 

Παράδειγμα ενήλικα με ακινητοποίηση μετά το τέλος της θεραπείας:

 

 

Στη διπλανή φωτογραφία απεικονίζονται τα δόντια ενήλικα μετά το τέλος της ορθοδοντικής, όπου δεν φαίνονται καθόλου οι ακινητοποιήσεις στην εσωτερική πλευρά των μπροστινών δοντιών, ενώ είναι ήδη τοποθετημένες εσωτερικά όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες

 

 

 Άνω γνάθος

 

                 Πριν                                                Μετά

               

 

Κάτω γνάθος

 

              Πριν                                                  Μετά

                        

Στο ιατρείο μας συνήθως χρησιμοποιούμε την κολλημένη ακινητοποίηση στην εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών και επικουρικά έναν κινητό νάρθηκα στην πάνω γνάθο προς χρήση τη νύχτα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Συγκράτηση πρέπει να προβλέπεται σε όλα ανεξαιρέτως τα περιστατικά και η μέθοδος που θα προτιμηθεί στον κάθε ασθενή καθορίζεται από την ορθοδοντικό με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή, το αρχικό ορθοδοντικό πρόβλημα, την κατάσταση των ούλων κα.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να διατηρήσουμε το υπέροχο χαμόγελό μας:

 

  • Εάν έχουν δοθεί κινητοί νάρθηκες ή μασελάκια, πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού
  • Εάν υπάρχουν κολλημένες ακινητοποιήσεις θα  πρέπει να βουρτίζουμε πάντα και την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών με τον τρόπο που μας έχουν υποδείξει στο ορθοδοντικό ιατρείο και να κάνουμε έναν καλό καθαρισμό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στον οδοντίατρο.
  • Όταν γίνεται ο τακτικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο, καλό είναι να του υπενθυμίζουμε να ελέγχει την ακινητοποίηση για τυχόν φθορές που μπορεί να επέλθουν με την πάροδο του χρόνου.
  • Εάν χάσουμε το συγκρατητικό νάρθηκα ή αντιληφθούμε κάποιο πρόβλημα με την ακινητοποίηση πρέπει να καλέσουμε στο ορθοδοντικό ιατρείο το συντομότερο δυνατό.
  • Εάν διαπιστώσουμε μετακίνηση κάποιου δοντιού πρέπει να καλέσουμε στο ορθοδοντικό ιατρείο, ακόμα και αν αισθανόμαστε στη θέση της την ακινητοποίηση.
  • Καλό είναι να ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο των επανελέγχων σε αραιά προκαθορισμένα διαστήματα για δύο χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας, πάντα σύμφωνα με τις κατά περίπτωση συστάσεις της ορθοδοντικού.

Web Design & Development by Generation Y generation-y