ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ

Ορθοδοντική για λειτουργικούς λόγους ενδείκνυται κυρίως στις εξής περιπτώσεις

« ΒΑΘΥ ΔΑΓΚΩΜΑ» ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΙΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ. (ΥΠΕΡΣΥΓΚΛΕΙΣΗ)

Φυσιολογικά, όταν κλείνουμε τα δόντια μας πρέπει να φαίνονται περίπου τα 2/3 των κάτω δόντιών. Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα πάνω δόντια καλύπτουν σχεδόν εξολοκλήρου τα κάτω, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα. Η κατασταση αυτή ανάλογα με τη βαρυτητά της, μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις όπως αποτριβή της αδαμαντίνης, τραυματισμό των ούλων και σπανιότερα συμπτώματα από την κροταφογναθική διάρθρωση. Η ορθοδοντική μπορεί να λύσει το πρόβλημα «ανοίγοντας το δάγκωμα», αποκαθιστώντας μια υγιή και ταυτόχρονα αισθητικότερη σύγκλειση των δοντιών και προστατεύοντας την αδαμαντίνη και τα ούλα των προσθίων δοντιών.

ΠΡΙΝ                                                                                            ΜΕΤΑ

Βαθύ δάγκωμα1                 Βαθύ δάγκωμα1
Βαθύ δάγκωμα2                 Βαθύ δάγκωμα2
Βαθύ δάγκωμα3                 Βαθύ δάγκωμα3

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Σε ενήλικες με περιοδοντίτιδα (νόσος των ούλων και του οστού γύρω από τα δόντια) παρατηρείται συχνά μετακίνηση των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως κάποια δόντια αραιώνουν ή αποκτούν απόκλιση προς τα έξω, ενώ μεμονωμένα δόντια μπορεί να «κρεμάσουν». Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία των ούλων, η ορθοδοντική βοηθά να επανέλθουν τα δόντια όσο πιο κοντά στην αρχική τους κατάσταση και να σταθεροποιηθουν εκεί, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα.
 

Ορθοδοντική θεραπεία αποκατάστασης δοντιών μετά από περιοδοντίτιδα, σε συνδυασμό με εμφυτεύματα στα πίσω δόντια

 

Παράδειγμα 1

περιοδοντική1             περιοδοντική1    περιοδοντική2             περιοδοντική2
 

Παράδειγμα 2

περιοδοντική3             περιοδοντική3   περιοδοντική4             περιοδοντική4

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ.

Σε αρκετές περιπτώσεις που πρέπει να γίνουν προσθετικές (θήκες, γέφυρες, εμφυτεύματα) σε ένα στόμα , η θέση των δοντιών εμποδίζει τη σωστή προσθετική εργασία . Όταν για παράδειγμα έχουν χαθεί δόντια πριν πολλά χρόνια, τότε πιθανόν τα υπόλοιπα δόντα να έχουν αλλάξει τόσο πολύ θέση,ώστε μερικές φορές η προσθετική να είναι σχεδόν αδύνατη! Η ορθοδοντική επαναφέρει τα δόντια σε μια σωστή θέση και σε συνδυασμό με την προσθετική μπορεί να προσφέρει ένα τέλειο αποτέλεσμα. Και το σημαντικότερο: με τον τρόπο αυτό πολλές φορές δε χρειάζεται να τροχιστεί ούτε ένα δόντι!

Παράδειγμα 1

προσθετική2           προσθετική1 προσθετική1           προσθετική2

 

Παράδειγμα 2

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

before

μετα την ορθοδοντικη

μετα την προσθετική

 
ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ

προσθετική4     προσθετική4

προσθετική5     προσθετική5

ΕΝΤΟΝΟΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ.

Όταν τα δόντια είναι πολύ στραβά, μπορεί να εμφανίζεται πολύ συχνότερα πρόβλημα τερηδόνας και ουλίτιδας, γιατί συγκρατούν ευκολότερα τροφές και καθαρίζονται δυσκολότερα. Όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα, τα δόντια μετά την ορθοδοντική καθαρίζονται πολύ ευκολότερα και το στόμα έχει μια πολύ πιο υγιή και όμορφη εικόνα!

 
Συνωστισμός1 Συνωστισμός1
Συνωστισμός2 Συνωστισμός2
Συνωστισμός4 Συνωστισμός4
Συνωστισμός3 Συνωστισμός3

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ Ή ΣΠΑΝΕ.

Όταν αυτό συμβαίνει, τα πάνω μπροστινά δόντια δείχνουν πολλές φορές κοντύτερα του φυσιολογικού. Στις περιπτώσεις αυτές είναι αδύνατη η προσθετική αποκατάσταση των δοντιών που έχουν υποστεί τέτοια φθορά, λόγω του τρόπου που κλείνουν τα δόντια. Όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα η ορθοδοντική έχει τη δυνατότητα να φέρει τα δόντια σε τέτοια θέση ώστε να κάνει ο οδοντίατρος μια σωστή αποκατάσταση.

Αποτριβή1  Αποτριβή1

Αποτριβή2  Αποτριβή2

Αποτριβή3  Αποτριβή3

Αποτριβή4  Αποτριβή4

Web Design & Development by Generation Y generation-y