Ορθοδοντική & εγκυμοσύνη

Μπορεί μια έγκυος να κάνει ορθοδοντική;

  • Γυναίκες που μένουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία. Οι ασθενείς αυτές πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν το θεράποντα ορθοδοντικό για την εγκυμοσύνη ακόμα και αν δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη.
  • Σε κάθε  περίπτωση, ακτινογραφίες, εξαγωγές και άλλου είδους οδοντιατρικές εργασίες που μπορεί να προβλέπει το αρχικό ορθοδοντικό σχέδιο θεραπείας, αντενδείκνυνται πλήρως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, οδοντιατρικές ενέργειες πέραν της απλής μετακίνησης των δοντιών, όπως για παράδειγμα θεραπεία υποτροπιάζουσας περιοδοντίτιδας ή λήψη ακτινογραφιών, καλό είναι να αναβάλλονται για το τέλος της εγκυμοσύνης, ενώ για ορισμένες απαραίτητες ενέργειες ενδείκνυται η προηγούμενη επικοινωνία με το γυναικολόγο.
  • Σκόπιμο θα ήταν να μην ξεκινά η ορθοδοντική το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στις γυναίκες με έντονες ενοχλήσεις κατά την περίοδο αυτή. Εάν μια έγκυος το επιθυμεί, μπορεί να ξεκινήσει ορθοδοντική εφόσον αξιολογηθούν σωστά όλα τα δεδομένα τόσο της ορθοδοντικής θεραπείας, όσο και της εγκυμοσύνης.
  • Ορθοδοντική θεραπεία η οποία έχει ξεκινήσει πριν την εγκυμόσυνη, ακόμα και αν έχουν προηγηθεί εξαγωγές, συνεχίζεται κανονικά, προσαρμόζοντας ορισμένες φορές τα χρονοδιαγράμματα στις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου. Οι μετακινήσεις των δοντιών συνεχίζονται κανονικά και το αποτέλεσμα της θεραπείας θα είναι αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί.
  • Επειδή οι έγκυες γενικά εμφανίζουν λίγο αυξημένη τάση για ουλίτιδα πρέπει να βουρτσίζουν επιμελώς τα δόντια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει υποδείξει ο ορθοδοντικός.

Web Design & Development by Generation Y generation-y