Προληπτική Ορθοδοντική

Τί είναι η προληπτική ορθοδοντική; Πρόκειται για μια σύντομη ορθοδοντική θεραπεία που γίνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας με στόχο είτε να προλάβει τη δημιουργία ενός ορθοδοντικού προβλήματος ή να περιορίσει σημαντικά τη βαρύτητά του στο μέλλον.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ;

 

1. ΟΤΑΝ ΕΝΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ

Αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί γιατί δημιουργεί δύο σημαντικά προβλήματα: α. «σπρώχνει» την κάτω γνάθο προς τα εμπρός με πιθανή εμφάνιση προγναθισμού, β. δημιουργεί προβλήματα στα δόντια που κλείνουν ανάποδα, όπως αποτριβή της αδαμαντίνης ή υφίζηση των ούλων τους. Στα παρακάτω 2 παραδείγματα(α και β) φαίνεται η διόρθωση του προβλήματος μετά από παρέμβαση λίγων μηνών.

Παράδειγμα 1

                                          ΠΡΙΝ                                                                                ΜΕΤΑ
 
            Γνάθος1                 Γνάθος1
 
Παράδειγμα 2
 

          Γνάθος2                 Γνάθος2

 

          Γνάθος3                  Γνάθος3

 
 
 
 

2. ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΙΣΩ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΓΝΑΘΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ «ΣΤΡΑΒΩΝΕΙ» ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ.

( Το βλέπουμε και αν παρατηρήσουμε την κάτω μέση γραμμή των δοντιών που απέχει πολύ από την πάνω, όπως φαίνεται στο παρακάτω παραδειγμα). Στην περίπτωση αυτή πρέπει να διευρύνουμε την πάνω γνάθο, ώστε η κάτω γνάθος να κλείνει σωστά και να μην αναπτυχθεί ασύμμετρα.

                                          ΠΡΙΝ                                                                               ΜΕΤΑ

           Πίσω Δόντια               Πίσω Δόντια

 

3. ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΣΜΑ ΣΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ (ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΑΖΕΙ ΠΙΠΙΛΑ Η ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 3 ΕΤΩΝ).              

Εάν το παιδί σταματήσει τη βλαβερή συνήθεια συνήθως η βλάβη αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό μόνη της. Εάν όμως το παιδί συνεχίζει πέραν της ηλικίας των 5-6 ή ήδη το χάσμα είναι πολύ μεγάλο και η γλώσσα προβάλει συνεχώς μέσα από αυτό και το συντηρεί, αλλοιώνοντας ταυτοχρόνως κάποιους φθόγγους στην ομιλία, τότε η ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει με ένα απλό μηχάνημα.

                                                ΠΡΙΝ                                                                               ΜΕΤΑ

              Χάσμα                Χάσμα

 

4. ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΓΝΑΘΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΠΟΛΥ, ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ.

Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μπορούμε να σπρώξουμε τα δόντια αυτά προς τα μέσα, ώστε να είναι πιο προστατευμένα στα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής, όπου και έχουμε τα περισσότερα ατυχήματα. Πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος συνήθως θα χρειαστεί αργότερα.

 

                                                ΠΡΙΝ                                                                                    ΜΕΤΑ

               μπροστινά δόντια1                     μπροστινά δόντια2

                μπροστινά δόντια3                      μπροστινά δόντια4

 

5. ΟΤΑΝ ΕΝΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ

(πχ. από τραυματισμό, τερηδόνα κα). Εάν το αντίστοιχο μόνιμο δόντι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να κατέβει, πρέπει συνήθως να κρατήσουμε το χώρο ώστε να μη μετακινηθούν στη θέση του άλλα δόντια και δημιουργηθεί ορθοδοντικό πρόβλημα, ενώ θα μπορούσε πολύ εύκολα να προληφθεί. Αυτό γίνεται με απλά παθητικά μηχανήματα, όπως στις παρακάτω εικόνες.

 

                 χαμένα δόντια                   χαμένα δόντια

 

Πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά προληπτική ορθοδοντική;

Όχι. Η προληπτική ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένα και όχι όλα τα προβλήματα. Ο ορθοδοντικός πρέπει να επιλέξει προσεχτικά τις περιπτώσεις εκείνες που θα έχουν πραγματικό όφελος από μια τέτοια θεραπεία για να μην ταλαιπωρηθεί άσκοπα ένα μικρό παιδί. Δυστυχώς πολλά από τα ορθοδοντικά προβλήματα που έχουν ισχυρό γενετικό υπόβαθρο θα εκδηλωθούν σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστούν μια πλήρη θεραπεία γύρω στην ηλικία των 10-13 ετών.

 


 

Πρώτη Φάση Θεραπείας.


 

Τι είναι πρώτη φάση θεραπείας; Τα ορθοδοντικά προβλήματα στα παιδιά μπορούν να διορθωθούν είτε σε μια ενιαία ορθοδοντική θεραπεία διάρκειας 2-3 χρόνων ή σε θεραπεία που θα διασπάσουμε σε δυο φάσεις (1η και 2η), οι οποίες συνήθως δεν είναι συνεχόμενες. Οι κυριότερες ενδείξεις για να προτιμήσουμε αυτή την επιλογή είναι σκελετικά προβλήματα των γνάθων, των οποίων η αντιμετώπιση πρέπει να αρχίζει σχετικά νωρίς, η έλλειψη χώρου για κάποια δόντια, όπου πιθανότατα να χρειάζονταν εξαγωγές μονίμων δοντιών εάν το παιδί αργήσει να ξεκινήσει θεραπεία, και η διαπίστωση φθοράς δοντιών από την υπάρχουσα σύγκλειση. Η 1η φάση θεραπείας ξεκινά συνήθως αφού έχουν αρχίσει να ανατέλουν τα τέσσερα μπροστινά άνω και κάτω δόντια (7-9 ετών). Διαρκεί περίπου 8-12 μήνες. Όταν επιτευχθούν οι στόχοι της, η ορθοδοντική διακόπτεται και εφόσον υπάρχει περαιτέρω ανάγκη η 2η φάση αρχίζει γύρω στα 12 . Η 2η αυτή φάση διαρκεί 12-24 μήνες. Αναλυτικότερα οι σημαντικότερες ενδείξεις για να κάνει ένα παιδί 1η φάση θεραπείας είναι:

 

Α. ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩ

Εάν αυτή η κατάσταση δε διορθωθεί νωρίς, τότε το πρόβλημα της κάτω γνάθου μπορεί να γίνει τόσο έντονο που να μη μπορεί να διορθωθεί πλέον αποτελεσματικά, συν το γεγονός ότι το παιδί έχει περάσει αρκετά ευαίσθητα μαθητικά χρόνια με ένα μεγάλο αισθητικό πρόβλημα. Αυτού του τύπου τα προβλήματα χρειάζονται σχεδόν πάντα 2η φάση θεραπείας, αλλά η βελτίωση που υπάρχει από την 1η φάση είναι ιδιαίτερα αισθητή όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα.

 

Ασθενής 9 ετών

                                              ΠΡΙΝ                                                                 ΜΕΤΑ ΤΗ 1Η ΦΑΣΗ

          Γνάθος1          Γνάθος1
 

Ασθενής 8 ετών

                                               ΠΡΙΝ                                                                  ΜΕΤΑ ΤΗ 1η ΦΑΣΗ

           Γνάθος2           Γνάθος2

 

Β. ΟΤΑΝ Η ΠΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΗ ΟΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΔΟΝΤΙΑ

(δηλαδή τα πίσω δόντια της άνω γνάθου κλείνουν μέσα από τα κάτω)

Ασθενής 8 ετών

Πριν Μετα τη 1η Φάση Μετα τη 2η Φάση
before μετα την ορθοδοντικη μετα την προσθετική

Ασθενής 9.5 ετών

Πριν Μετα τη 1η Φάση Μετα τη 2η Φάση
before μετα την ορθοδοντικη μετα την προσθετική

Στην περίπτωση που η σταυροειδής (ανάποδη) σύγκλειση υπάρχει και στις δύο πλευρές πίσω(δεξιά και αριστερά), αυτό σημαίνει ότι η πάνω γνάθος είναι πολύ στενή και τα μόνιμα δόντια θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν χώρο να ανατείλουν , αλλά και η σύγκλεισή τους θα έχει προβλήματα τόσο μπροστά, όσο και πίσω.

 

Ασθενής 9 ετών

 

                   Γνάθος1                Γνάθος1

 

Γ. ΟΤΑΝ Η ΠΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΩ Η ΤΑ ΕΠΑΝΩ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΤΑΧΤΑ

 

                  Γνάθος2                  Γνάθος2

 

                   Γνάθος2                  Γνάθος2
 

Δ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΔΑΚΤΥΛΟΥ, ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ.

Οι θεραπείες 1ης φάσης που εμπίπτουν σ’αυτή την κατηγορία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε περιπτώσεις παιδιών με στοματική αναπνοή ή που ξεκινούν λογοθεραπεία για προβλήματα στην ομιλία (μπορεί να προηγηθεί συνεννόηση με τον αντίστοιχο ειδικό (ΩΡΛ ή λογοθεραυτή).

 
Πριν Μετα τη 1η Φάση Μετα τη 2η Φάση

before 

 

 

 

μετα την ορθοδοντικη

   

                                                               

μετα την προσθετική

 

 

 

 

Ε. ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΝΟΣ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ.

 
Πριν Μετα τη 1η Φάση Μετα τη 2η Φάση
before    μετα την ορθοδοντικη    μετα την προσθετική  

 

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 1ΗΣ ΦΑΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

 1. ► Βελτιώνει τη σχέση της άνω και κάτω γνάθου από μικρή ηλικία, επιτρέποντας πιο αρμονική ανάπτυξη των γνάθων στα επόμενα χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί έχει ακόμα σημαντική αύξηση μπροστά του και ο ορθοδοντικός μπορεί σε ένα βαθμό να τη κατευθύνει.
 2.  
 3. ► Διορθώνει θέσεις δοντιών από τις οποίες μπορεί να προκύψουν μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως αποτριβή της αδαμαντίνης, υφίζηση ούλων ή τραυματισμό δοντιών(πχ. σε πεταχτά δόντια)
 4.  
 5. ► Εκμεταλλεύεται τη συνήθως πολύ καλή συνεργασία των παιδιών σ’αυτή την ηλικία
 6.  
 7. ► Βελτιώνει αισθητά το χαμόγελο και τονώνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού στην ευαίσθητη παιδική ηλικία
 8.  
 9. ► Σε πολλές περιπτώσεις συνωστισμού, είναι πολύ πιθανό να αποφύγουμε εξαγωγές μονίμων δοντιών που ενδεχομένως να χρειάζονταν για τη διευθέτηση του συνωστισμού π.χ σ’έναν έφηβο 13 χρονών
 10.  
 11. ► Σε αρκετές περιπτώσεις, με τη σημαντική βελτίωση που επιφέρει, μπορεί να αποφευχθεί εντελώς μια 2η φάση θεραπείας ή να μειωθεί πολύ η διάρκειά της σε μια εφηβική ηλικία με μειωμένη συνεργασία και υπομονή

 

 

Web Design & Development by Generation Y generation-y